Life in patterns

Als kunstenaar, ontwerper en maker heb ik een diepe liefde voor lijnen en patronen in de natuur, cultuur en het leven zelf. Patronen leren ons dat elk detail zijn specifieke plek heeft binnen een grotere harmonieuze eenheid. Patronen scheppen orde in chaos en verwarring. In patronen zie ik beweging en verbinding en vind ik rust en harmonie. Deze fascinatie vormt het hart van mijn creatieve proces en komt tot uiting in mijn werk met textiel en papier, in mijn prints en borduursels.  
 
Mijn werk balanceert tussen de technieken van ambachtelijke tradities en de moderne mogelijkheden van digitale processen. Het combineren van deze technieken vereist geduld en aandacht; kwaliteiten die ik koester en dagelijks cultiveer. Zo ontstaat een weefsel van stof en draad, van liefde en geduld, van zorg en toewijding. 
 
Mijn werk is een ode aan de natuur, een uitdrukking van moederliefde en een eerbetoon aan mijn ouders en voorouders die onschatbare levenslessen hebben doorgegeven. We zijn met elkaar verbonden in verleden, heden en toekomst. We zijn met alles verbonden op aarde, in de natuur, in het universum. We zijn, als heel klein stukje van dat grote geheel, verbonden met onzichtbare draadjes van liefde.  

Fabel

Mijn merk heet FABEL, opgericht in 2006. 
 
Toen ik in 1985 voor het eerst moeder werd, keek ik in de ogen van mijn baby en dacht: 'Wie ben jij, en wat gaan wij samen doen in dit leven?' De kernwaarden, die ik door de lessen van het moederschap langzaam in mezelf ontdekte, legden onbewust de basis voor de latere oprichting van Fabel. Toen mijn kinderen ouder werden en ik terugkeek naar dat eerste begin, het moment waarop ons avontuur van moeder en kind begon, voelde ik de wens om dat verhaal te vertellen en te vertalen naar beeld. 
 
Ik begon met het ontwerpen van patronen met dieren en daarmee ging een hele nieuwe wereld voor me open. Het was fascinerend om te zien hoe elk dier, grafisch gezien, zijn eigen patroon vormde, zijn eigen cirkel. Voordat ik aan een ontwerp begon, verdiepte ik me eerst in de aard van het beestje. Dit bracht me bij fabels, verhalen uit oude culturen en spirituele tradities waarin dieren een centrale rol spelen. Ze symboliseren vaak menselijke eigenschappen en levenslessen. Van dieren kunnen we leren, aan dieren kunnen we ons spiegelen. 
 
Die symboliek heb ik in Fabel verweven. Zo vertelt de olifant een verhaal over vrouwelijk leiderschap en harmonieus samenleven. De vlinder vertelt over schoonheid en diepgaande transformatie en de schildpad leert ons over aarding, wijsheid en geduld. Zo zijn de dieren een bron van inspiratie in de zoektocht naar wie we werkelijk zijn in het leven.

Gyda

Als klein meisje was ik al volledig gefocust op handwerken. Ik leerde dit van mijn grootouders in Asperen bij wie ik vaak logeerde. Terwijl andere kinderen buiten speelden, wilde ik niets liever dan haken, breien en borduren. Toen ik zes werd, mocht ik van mijn moeder voor het eerst achter de naaimachine. Ik begon kleertjes te maken voor mijn poppen en niet veel later ook voor mezelf. Ik kon me niets leukers voorstellen.

 

Die liefde voor textiel werd alleen maar groter toen ik in 1979 ging studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Vijf jaar lang kreeg ik de vrijheid om te leren en te experimenteren. In 1984 studeerde ik Cum Laude af in Dessin- en Monumentaal Ontwerp. Mijn afstudeerwerk, geïnspireerd op de architectuur van het Rabobank Hoofdkantoor in Utrecht, werd in zijn geheel aangekocht door Rabo & Kunst. Daarna volgden vele opdrachten. Mijn fascinatie voor lijnen en patronen was toen al duidelijk zichtbaar.

 

Tijdens mijn verdere loopbaan als ontwerper bewandelde ik vele paden. Ik ontwikkelde collecties wenskaarten en stationery, ontwierp en naaide voor kindermodebladen, heb leiding gegeven aan diverse creatieve teams en maakte concepten voor meerdere merken in de interieurbranche. Dit alles heeft bijgedragen aan mijn ervaring, vorming en groei.

 

Mettertijd voelde ik de drang om los te breken van de productie-industrie. Nieuwe inzichten en een studie over duurzaam ondernemen bevestigden mijn verlangen om een nieuwe weg te gaan. Een terugweg naar mijn roots van handwerk, ambacht en kunst. Ooit zou ik alles wat ik had geleerd tot uiting laten komen in mijn eigen werk, mijn eigen merk. En dat moment is nu: de cirkel is rond.